Сучасній молоді необхідно мати уявлення про здорове харчування, уміти здійснювати свідомий вибір продуктів, бути компетентними у сфері споживчих товарів та обізнаними в питаннях здорового способу життя. Упровадження знань з основ здорового харчування в освітній процес є відповіддю на виклики сучасності, сприянням гармонійному фізичному та психічному розвитку дитини та підлітка, соціальній адаптації школярів.
Сучасний заклад освіти – це унікальна платформа, яка дозволяє реалізувати необхідні блага для здобувачів освіти, зокрема комфортне та безпечне освітнє середовище, організацію повноцінного екологічного харчування та проведення відповідної просвітницької роботи. Загальновідомо, що правильне та раціональне харчування відіграє вагому роль у формуванні особистісного благополуччя дитини та її родини, громади в цілому. Саме в освітньому середовищі в дітей та підлітків формується харчова поведінка та культура споживання корисної їжі, яка є визначальною для забезпечення здорового способу життя в майбутньому.
26 травня 2021 року керівники місцевих органів управління освітою Обухівського та Білоцерківського районів, директори закладів загальної середньої освіти, сестри медичні з дієтичного харчування, кухарі закладів освіти стали учасниками партнерської зустрічі в рамках пілотного регіонального проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» «Healthy Food: Healthy Child», яка відбулася в Опорному навчальному закладі Кагарлицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 3 Кагарлицької міської ради Обухівського району Київської області.
До конструктивного діалогу за круглим столом долучилися:
Жанна Осипенко, директор департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, яка презентувала регіональний проєкт «Якісне харчування – здорова дитина»: здобутки, проблеми та перспективи реалізації в закладах загальної середньої освіти Київської області»;
Наталія Бендерець, виконуюча обов’язки ректора Комунального навчального закладу Київської обласної ради «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», яка ознайомила присутніх із результатами анкетування щодо того, яким бачать харчування у школі учні, педагоги, батьки;
Інга Іванчук, головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кагарлицького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, яка ознайомила присутніх із вимогами Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти та інших нормативно-правових актів до організації харчування учнів;
Сергій Пастух, бренд-кухар компанії «Маресто Україна», презентував сучасні технології у шкільному харчуванні та ознайомив із лайфхаками у використанні нового сучасного обладнання для приготування здорової і смачної їжі;
Володимир Захлюпаний, директор Гостомельського ліцею № 1 Бучанського району Київської області, презентував досвід організації харчування в закладі загальної середньої освіти в умовах фінансової автономії;
Любов Грабовська та Анна Тимощук, викладачі Білоцерківського вищого професійного училища будівництва та сервісу, розповіли про сучасні практичні підходи до організації харчування та складання меню (мультипрофільне меню, дабл-меню);
Олена Хитровська, технік-технолог із технології харчування комунального виробничого підприємства громадського харчування Ірпінської міської ради, яка ознайомила присутніх із дієтичним харчуванням та технологіями його приготування при безлактозній, безглютеновій та інших дієтах;
Марина Мигаль, директор Академічного ліцею № 3 м. Обухів, та Віталій Красніков, директор Погребівської гімназії Васильківської міської ради, презентували досвід упровадження мультипрофільного меню та меню Євгена Клопотенка в закладах загальної середньої освіти Київської області;
Оксана Пономарьова, директор Бориспільського академічного ліцею Бориспільської міської ради, ознайомила з механізмом упровадження системи НАССР в закладі загальної середньої освіти;
Андрій Довгань, завідувач кафедри природничо-математичної освіти та технологій КНЗ КОР «КОІПОПК», Ірина Мазуркевич, методист відділу дистанційної освіти КНЗ КОР «КОІПОПК», презентували інтегровані програми курсів за вибором із питань здорового харчування.
Під час проведення заходу були проведені кулінарна та педагогічна майстерки здорового харчування в закладах загальної середньої освіти.