Сьогодні здорове харчування в освітньому процесі – чи не ключовий елемент. У закладах освіти Київщини успішно реалізується реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська. Помічною для освітян є платформа «Знаїмо», що надає достовірну інформацію про збалансовану їжу й корисні звички. Київська обласна державна адміністрація приділяє значну увагу побудові цілісної системи здорового харчування у закладах освіти області, яка допоможе виховувати здорове та сильне майбутнє покоління українців.
Командою фахівців інституту, у партнерстві з Київською обласною державною адміністрацією та Департаментом освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, в межах партнерського форуму соціально-освітніх інновацій «Якісне харчування – здорова дитина. Healthy Food: Healthy Child», було презентовано програму курсу «Що ми їмо?». Метою програми є формування компетентностей у сфері здорового харчування всіх учасників освітнього процесу, що спрямовані на усвідомлення важливості збалансованого харчування та його впливу на здоров’я людей.
17 жовтня 2023 року, у комунальному навчальному закладі Київської обласної ради «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів» за підтримки Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, відбулося відкриття STEM-центру здорового харчування. У заході взяли участь заступники директорів закладів загальної середньої освіти Білоцерківського району.
Презентувала STEM-центр здорового харчування ректор інституту Євгенія Бачинська, яка наголосила на важливості та доцільності поєднання STEM- технологій з тематикою здорового харчування.
Тетяна Димань, доктор сільськогосподарських наук, професор, проректор Білоцерківського національного аграрного університету, у своєму виступі розповіла про екотрофологію, як науку про екологічне безпечне харчування.
Ірина Мазуркевич, викладачка кафедри природничо-математичної освіти і технологій КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів» розповіла про модулі програми курсу «Що ми їмо?».
Андрій Довгань, завідувач кафедри природничо-математичної освіти і технологій КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», кандидат географічних наук запросив освітян попрацювати у визначених групах.
Під час командної роботи у локаціях учасники заходу досліджували крохмалевмісні продукти під мікроскопом, проводили досліди на вміст крохмалю в молоці, сирі, ковбасних виробах тощо, моделювали піраміду здорового харчування з підручних матеріалів, створювали рекламу корисних продуктів, визначали вплив музики на смакові рецептори.
Роботу було організовано працівниками інституту в п’яти локаціях: Іриною Мазуркевич – «З води і сонця», Андрієм Довганем – «Харч-Lab», Юлією Гребеніченко – «Я ˗ споживач», Анною Грищенко – «Моделювання харчування», Альоною Чебан – «FoodArt».
Захід відбувся в атмосфері творчого пошуку та нових відкриттів, командної роботи та синергії. Позитивний фідбек учасників доводить ефективність роботи STEM-центру здорового харчування та планування подальших тренінгових зустрічей.