Сучасний заклад освіти – це унікальна платформа, яка дозволяє реалізувати необхідні блага для здобувачів освіти, зокрема комфортне та безпечне освітнє середовище, організацію повноцінного екологічного харчування та проведення відповідної просвітницької роботи. Загальновідомо, що правильне та раціональне харчування відіграє вагому роль у формуванні особистісного благополуччя дитини та її родини, громади в цілому. Саме в освітньому середовищі в дітей та підлітків формується харчова поведінка та культура споживання корисної їжі, яка є визначальною для забезпечення здорового способу життя в майбутньому.
11 березня 2021 року керівники місцевих органів управління освітою Бучанського та Вишгородського районів, директори закладів загальної середньої освіти, медичні сестри з дієтичного харчування, кухарі закладів освіти стали учасниками партнерської зустрічі в рамках пілотного регіонального проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» «Healthy Food: Healthy Child», яка відбулася в Вишгородській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 Вишгородської міської ради.
До конструктивного діалогу долучилися:
Ярослава Тростянська, заступниця директора департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, яка презентувала питання «Регіональний проєкт «Якісне харчування – здорова
дитина»: здобутки, проблеми та перспективи реалізації в закладах загальної середньої освіти Київської області»;
Леся Марталішвілі, експертка команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України, яка в онлайн-режимі висвітлила тему «Реалізація права територіальної громади щодо підвищення якості харчування в закладах освіти»;
Євгенія Бачинська, проректорка Комунального навчального закладу Київської обласної ради «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», яка ознайомила присутніх із результатами анкетування щодо того, яким бачать харчування в школі учні, педагоги, батьки;
Любов Ківшарь, головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої, інклюзивної та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, сертифікована тренерка центру «СІТО», висвітлила тему «Організація харчування в закладах загальної середньої освіти. Упровадження системи НАССР у практику роботи харчоблоків ЗЗСО»;
Олена Адаменко, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, зосередила увагу на вимогах санітарного регламенту та інших нормативно-правових актів санітарного законодавства до організації харчування в закладах загальної середньої освіти;
Володимир Захлюпаний, директор Гостомельського ліцею, презентував сучасні технології в шкільному харчуванні.
У рамках зустрічі було проведено кулінарні та педагогічні майстерки:
«Основи здорового харчування. Сучасні підходи до організації харчування та складання меню (мультипрофільне меню, дабл-меню)» Любові Грабовської, Анни Тимощук, викладачів Білоцерківського вищого професійного училища будівництва та сервісу;
«Дієтичне харчування. Технологія приготування дієтичних страв при безлактозній, безглютеновій та інших дієтах» Олени Хитровської, техніка-технолога з технології харчування Комунального виробничого підприємства громадського харчування Ірпінської міської ради;
«Лайфхаки у використанні нового сучасного обладнання для приготування здорової та смачної їжі» Владислава Глушко, шеф-кухаря компанії «Маресто Україна»;
«Досвід упровадження мультипрофільного меню та меню Євгена Клопотенка в ЗЗСО Київської області» Марини Мигаль, директорки Академічного ліцею № 3 м. Обухова, Віталія Краснікова, директора КЗО «Погребівський академічний ліцей»;
«Упровадження системи НАССР у закладі загальної середньої освіти» Оксани Пономарьової, директорки Бориспільського академічного ліцею;
«Презентації інтегрованих програм курсів за вибором із питань здорового харчування» Андрія Довганя, завідувача кафедри природничо-математичної освіти та технологій КНЗ КОР «КОІПОПК», Ірини Мазуркевич, методиста відділу дистанційної освіти КНЗ КОР «КОІПОПК».
Реалізація пілотного регіонального проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» «Healthy Food: Healthy Child» триває в закладах загальної середньої освіти Київської області та всіляко підтримується педагогічними спільнотами та державними управлінцями.